Villa Novica


  • lokalizacja:
    Jastrzębie Zdrój, ul. Piesza
  • autor:
    Karolina Groborz, Rafał Paszenda
  • inwestor:
    prywatny
  • powierzchnia:
    198,4 m2
  • projekt:
    2017r.
  • etap:
    w trakcie realizacji

Głównym założeniem ideowym projektowanego budynku było stworzenie parterowego obiektu horyzontalnego, który w minimalny sposób ingerować będzie w zastany krajobraz. W nawiązaniu do wartościowej zabudowy ulicy Pieszej zaprojektowano budynek z dachem płaskim w kolorze białym nawiązującym (pośrednio) do koloru kory drzew brzozowych najbliższych terenów leśnych. „Wewnętrzne” fragmenty ścian elewacji obiektu oraz dominantę – studio znajdujące się na piętrze, obłożono deskowaniem modrzewiowym, które z czasem spatynuje uzyskując srebrzysty kolor, przez co obiekt jeszcze bardziej wtopi się w zastany krajobraz. Zagospodarowanie terenu wokoło obiektu pozostaje bez zmian, jako trawiaste zgodne z stanem obecnym. Nie przewiduje się wycinki drzew przy budowie obiektu, przez co zostanie dodatkowo „zamaskowany” przez zastany krajobraz. Horyzontalna niska bryła nie ogranicza widoku obiektu, który może powstać na działce sąsiedniej w pierwszej linii zabudowy. Projektowany budynek został zamknięty w bryle o rzucie „rombu” dopasowując się do ukłądu granic działki.

Budynek w swoim obrysie (romb) podzielono na kilka stref funkcjonalnych. Wewnętrzne podwórze z możliwością zamknięcia (brama ruchoma) stanowi prywatną strefę zewnętrzną obiektu. Strefę wejściową do obiektu stanowi przeszklony przedsionek, który pełni funkcję łącznika między domem a garażem. Ze strefy dziennej wgląd do zewnętrznej strefy wejściowej umożliwia okno na pełną szerokość pokoju dziennego (wprowadzenie wschodniego światła słonecznego do obiektu). Część mieszkalna została rozdzielona pokojem dziennym na dwie części – dzienną z kuchnią oraz nocną. W strefie dziennej mamy otwartą przestrzeń pokoju dziennego z jadalnią oraz kuchnię ze spiżarnią oraz łazienkę. W przestrzeni pokoju dziennego zaprojektowano kręte schody (w przestrzeni wysokości dwóch kondygnacji) prowadzące na piętro, gdzie wyznaczono studio – część przeznaczoną na gabinet z możliwością adaptacji na pokój gościnny. Szerokość zewnętrzna studio jest równa szerokości wewnętrznej pokoju dziennego – w zamyśle miała stanowić bryłę którą „podniesiono” w górę z poziomu parteru tworząc otwartą przestrzeń pokoju dziennego. Część nocna podzielona została korytarzem na dwie części – strefę serwisową z przedsionkiem. łazienką, pralnią i garderobą; oraz część z pokojami z dostępem do tarasu. Okna wszystkich mieszkalnych części domu oraz kuchni zostały zorientowane na południowo-zachodnią stronę działki z możliwością wyjścia na taras. W pokoju dziennym dodatkowe wschodnie doświetlenie uzyskuje się poprzez okno skierowane w prywatną przestrzeń zewnętrzną strefy wejściowo-wjazdowej.